RHODOS – EN GREKISK GUDINNA

IMG_3581.JPG

Rhodos är som vackrast om våren. Innan turister från hela Europa har intagit gamla stan. Innan solstolarna är upptagna och innan solen blivit för stark. Påsken är en stor högtid i Grekland. Strax därefter börjar turistsäsongen så smått. Det bankas, det sågas, det målas. Allt för att få saker och ting tip top till den stora anstormningen.

I april och i början av maj är stränderna fortfarande tomma och träden är gröna; luften krispig och vattnet kallt som en svensk sommar. Det finns gott om plats på små tavernor. Perfekt med andra ord.

IMG_3634.JPG

Med inga förväntningar alls landade jag veckan innan valborg och tog in på ett helt fantastiskt hotell som heter Atrium Platinum. Ett luftigt ställe med plats för tusen gäster, som ritats av en välkänd grekisk arkitekt och som andas frihet. Flott som tusan men med personal som lyssnar av var du befinner dig i resestatusen. Entrén är på åttonde våningen, liksom frukostbuffén. Medan poolen ligger på första våningen. Stranden ligger på andra sidan vägen och busshållplatsen alldeles utanför. För 1,80 euro och tio minuter senare är du inne i Rhodos stad. Det är bara att slå sig ner i den ringmursomgärdade delen och avnjuta veckans första fetasallad och känna att du äntligen är i Grekland

Gamla stan är full av skön arkitektur och lämningar från fornstora dagar, Varannan husvägg är antik och här finns en av Europas äldsta gator. Staden har utsetts till ett av UNESCOS:s världsarv. Jag förstår varför. På kvällen är det magiskt. Hitta en avskild gränd och blicka upp mot stjärnhimlen.

IMG_3589.JPG

Rhodos gamla stad är en riktig turistmagnet, så se till att vara här tidigt på förmiddagen eller smyg in i en gränd på sena kvällen. Här hittar du vinkrogar, osterior och små restauranger som är tagna ur en scen i Lady & Lufsen. Om du inte är inne på romantik, så bara njut över ett glas Metaxa.

Från Rhodos stad är det lätt att ta sig till både Turkiet och till andra närliggande öar som karga Symi. Husen är målade i olika pastellfärger. Arkitekturen är i neoklassisistisk. Pengarna kom från skeppsbyggare, men även från tvättsvampsdykarna. Ön har en enda väg; från Gialós – hamn – till pyttelilla Panormitis med sitt anrika lärosäte och lilla kyrka. Pick tolv spelar klocktornet en vacker slinga. Enligt en öbo är klockan en kopia av Big Ben i London. Oavsett vilket är den lilla kyrkan värd ett besök. Här har de få invånarna hjälpts åt att tvätta soten av alla fresker i kyrkan.

symi.leon.JPG

Den här pittoreska lilla byn kantas av mängder av serveringar. Dagsturisterna kastar sig över maten och lämnar vid fyratiden. Då lägger sig lugnet över byn. Om du vill stanna kvar så se till att ha bokat rum innan. Det är värt sitt pris att ta trapporna ända upp till utsiktsplatsen och stilla inta vyn.

IMG_3571.JPG

Den som inte är sugen på att åka båt kan inta den vackra vyn av Turkiets bergsrygg och skåda solnedgången i Rhodos gamla hamn. Det är helt gratis. Inte långt från hamnen finns taxistationen och busshållplatsen. Här kan du ta en buss till den första stad som du stöter på efter Rhodos stad. Det är cirka 7 kilometer från staden och det tar bara en dryg kvart med lokalbussen att ta sig till  sköna Kallithéa. Det är ett ställe dit man åkte och drack brunn redan på 1880-talet. Mikri Rotonda är moriskt inspirerat och byggt i art decostil. Det är italienska arkitekter som ligger bakom bygget.

brunnshus.JPG

I dag har du en skyddad vik och en liten servering vid badet. Det är blandning mellan lugnt och lä. Glöm inte snorkel och cyklop om du åker hit. Det är värt att stanna hela dagen.

kalitea.resto.JPG

Uppe på toppen i den gamla kupolliknande byggnaden – Megali Rotonda – finns det en fotoutställning från tiden innan restaureringen och hur det blivit i dag. Det är ett populärt ställe för bröllopspar att vigas på.  Ovanför finns en fin stenträdgård och en vacker utsikt.

kaletea.förr.JPG

kalitea.pelare.JPG

När du är mätt på sol och skönhet kan du antingen ta dig ner längs kusten till Faliraki eller tillbaka till Rhodos stad. Du tar dig bara ut till vägen igen för att vänta på nästa buss. Det finns ingen tabell, utan du bara står och väntar med växel i handen.

kalite.vy.JPG

Men varför hasta? Dröj kvar och filosofera på en höjd med fri sikt över havet. Du är här. Nu. Andas in djupt ned i magen och bara stilla dig. Samla på dofter av salt hav och förnim doften av bergsté. Grekland är nära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s