ALLA VÄGAR BÄR TILL LOM I NORGE

Tänk dig en ensam promenad på månen – så var det att bestiga ett av fjällen i Jotunheimen i början av maj – långt före säsong, med rullsten längst ned och snö längst upp. Ensam, så när som på en fågel som följde med halvvägs. Lite läskigt, men bedårande utsikt och bedövande tystnad. När skaren brast, stod jag till låren i snis och tänkte på den danska boken ”Fröken Smillas känsla för snö”. Tänkte ett ögonblick på alla dessa ord som tillsammans bildar beskrivningen av frusen vattenmassa. Sedan vände jag om och vandrade nedåt, utan att ens ha gått över fjället – och kände mig ovanligt mogen i mitt val.

Vy-tornodden.i.lom27

Frihet är bästa ordet att beskriva känslan av att stå högt däruppe, mitt i Jotunheimen och beskåda urgamla berg och vattendraget som ringlar sig dekorativt däremellan. Rejält kallt var det och jag hade kollat in webbkameran för området och visste att det var en chanstagning. Men efter ytterligare en timmes vandring kom solen fram och det var dags att knyta jackan runt midjan. Sedan fick benen av sig själva; uppåt, vidare.  Hit måste jag komma tillbaka en sommardag, trots att det är då resten av vandrarskaran finns på plats.

vandringsstigtronodden-i-lom22

Att köra bil genom området är också en vacker upplevelse. Jag hade hyrt en kvick liten sak, med taklucka i glas, på bensinstationen i Lom. Det var en fullträff att kunna sitta i värmen med blöta skor och lyssna på hög musik och kasta blickar både åt sidan och uppåt himlen till. Inte förrän efter en trekvart, närmare stora vägen, fick jag möte för första gången. Min vandringstur fick omplaneras till Lom och det var inget dåligt alternativ alls. Den här lilla byn med Twin Peak-känsla ligger ombäddad av fjäll och du kan stiga på vandringsleder från flera håll. Vi pratar dagsturer på hög nivå med gammal stavkyrka i sikte och forsen ständigt brusande nedanför.

blomma vandring lom18

Bageriet i Lom har tagit vara på utsikten och satt en stor glasruta mot forsfallet. Här inne kan titta på det och samtidigt sätta tänderna i surdegsbakat – allt. Skulle du vilja sova över i stan så välj Fossheim hotell, även om det är dyrt. Här huserar energiske Kristoffer Hovland som varit en ledande figur i norska kocklandslaget. Du kommer inte att ångra dig. Passerar du Lom och vill enbart på maten så boka bord i tid. För hit vallfärdar norrmän och förbipasserande med gourmetnäsor. Det mesta i köket kommer från omkringliggande vatten och marker.

stavkyrkan.i.lom2.84

bakeriet.i.lom2.158
 
 
 
bakeriet i lom-mårten s250
 
 

Ett svar till “ALLA VÄGAR BÄR TILL LOM I NORGE

  1. Norge är inte det första jag tänker på när jag drömmer mig bort till exotiska platser, men nu får jag kanske tänka om…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s