ALEXANDRIA – EN BORTGLÖMD PÄRLA VID MEDELHAVET

Biblioteket i Alexandria

Biblioteket i Alexandria

Det är lika bra att erkänna det med en gång – jag har en hatkärlek till Nordafrika. Efter besök i Tunisien, Marocko och Egypten, har jag varje gång lovat mig själv: Aldrig mer! Jag blir galen av bemötandet; att inte finnas som medmänniska, att inte hitta toalett för kvinnor på ett vanligt matställe eller att bli stirrad på och kommenterad – i egenskap av att vara kvinna.

Sedan går det ett tag och jag längtar tillbaka till kakofonin med trafikkaoset som ständig ljudkuliss och den urgamla kulturen. Så fick jag för mig att se biblioteket i Alexandria. Jag fick syn på en bild i en tidning där den norska arkitektbyrån Snöhätta ritat ett bibliotek som såg ut som ett gigantiskt rymdskepp som landat på en stenlagd gård som omgärdades av en vattenridå.

Innan jag åkte till Alexandria lyckades jag sälja in ett synopsis till LL-förlaget om en bok. Den fick senare namnet Esraa från Alexandria i Egypten och handlar om en medelklassflickas vardag i Alexandria. Arbetet med boken öppnade flera dörrar till Esraas skola, familj och släkt. Så fotografen Emelie Asplund och jag var på både kalas och vanliga lektioner i flickans skola. Med på färden var även min dotter, som då var lika gammal som huvudpersonen i boken.

Vi bodde på det anrika hotell Cecil där Lawrence Durell arbetade på romansviten Alexandriakvartetten. Inne i frukostmatsalen hängde svartvita bilder från femtiotalets Alexandria och utanför fönstret pågick vardagslivet. Biltrafiken blandades av hästdroskor och kvinnor i burka som försökte korsa den trefiliga gatan utan att kunna se något i ögonvrårna. På strandmuren satt horder av unga killar och män som fiskade och längs hela cornichen såldes nötter och torkad frukt. På kvällarna stillade sig trafiken något och böneutropen blandades med kyrkklockornas klang. Från hotellets knaggliga takterrass hade vi den sammetslena stjärnhimlen som tak och en liten kinarestaurang med minibar.

För mig är Alexandria ett resmål som de flesta researrangörer missat. I jämförelse är Kairo kusinen från landet. Alexandria är lite sofistikerat, samtidigt som du har tillgång till det egyptiska kulturarvet några tågtimmar bort och Medelhavet som närmaste granne.

Alexandria är ett utmärkt utgångsläge för den som vill ha något annat än färgglada fiskar och sand mellan tårna.

Folktomt bibliotek i Alexandria

Folktomt bibliotek i Alexandria

Biblioteket är inte särskilt välbesökt och innehåller inte mycket böcker. Däremot sitter studenter och läser inne i byggnaden. Utanför samlas busslaster med egyptiska turister som låter sig fotograferas framför byggnaden.

girls

Fickor från landet blir fotade utanför biblioteket.

bibl.ext_0378

Världens vackraste bibliotek?

Fascinerande biblioteksbyggnad som ritats av norska arkitektbyrån Snöhätta.

Cornichfiske_0323

Fiskafänge i Alexandria

food

läckra skaldjur vid hamnen

Det finns gott om skaldjursrestauranger i Alexandria. Håll dig nära hamnen så hittar du de bästa ställena.

DSC_0431

Hemkunskapslektion i Esraas engelska privatskola

Men de flesta lagar mat hemma.

DSC_0437

egyptiska majskorn?

Under tiden i Alexandria gjorde jag boken Esraa i Alexandria i Egypten. Då hängde vi  bland annat med huvudpersonen Esraa till skolan och hemkunskapslektionen där eleverna fick lära sig göra popcorn.

basar

basarfynd?

I basaren finns allt att köp

a och lite till. Vi satsade på väckarklockor i grälla färger med skal som en moské.

Läs mera om Alexandria: www.brannoreportagebyra.se/texter/alexandria.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s