PREMIÄR FÖR HUSMORSSEMESTER PÅ KORSIKA

Två gånger har jag varit på Korsika och båda gångerna har jag bedövats av öns robusta skönhet med knivskarpa klippor och digra flora. Korsika är så mycket mer än bad och salt hav. Långt uppe i bergen kan du stöta på fjällkor och blommande ängar och bäckar med iskallt, klart, mineralrikt vatten.

DSC_0923

DSC_0927

DSC_0938

DSC_0929

DSC_0934

DSC_0050

DSC_0047

En av dagarna gick jag under ledning av en guide som vandrat GR 20 – Grande Randonnée – en 180 kilometer lång vandringsled runt hela ön, redan som tolvåring. Det gav så mycket mer eftersom hon kan varenda växt längs leden och hon vet en massa om gammal historia. Dessutom var vi så högt så en del toppar var snötäckta, så det kändes tryggt att ha ett proffs vid sin sida.

DSC_0906

DSC_0120

Den som gillar att vara ute i naturen och röra sig, har hittat rätt. På Korsika kan man vandra, cykla och skapa sin personliga triathlon. Jag valde en skräddarsydd husmorssemester med yoga, pilates och dagliga vandringar på fem, sex timmar varje dag.

DSC_0034

DSC_0943

Efter morgonträningen blev det en lååång frukostsittning. Med påfyllningar av juicer och färsk frukt. Frukost och kvällsmiddag ingick nämligen i paketet och däremellan blev det enbart vatten och en enkel espresso framme i bergsbyn.

Efter frukost tog jag sikte på en av de bergsbyar som skymtades från utgångspunkten – byn Ile Rousse – och tog mig uppåt, framåt, till fots. Men innan dess yogapass på stranden och pilates därefter. Allt under ledning av Linda Erlandsson, en suverän instruktör från Göteborg.

DSC_0952

DSC_0968

DSC_0979

På påskdagen var kaféet stängt i den lilla bergsby jag valt för dagen. Genomblöt och lite husvill bjöds jag in av det dussin bybor som samlats utanför kyrkan och under byträdet. Där firade de påsk med hårdkokta ägg och hemgjord sangria. Min franska sträcker sig till enstaka ord som jag snappat upp under tågluffartiden. Det blev en ganska karg konversation i all vänlighet.

Nöjd med välkomnandet tog jag mig ned längs kostigarna tillbaka till Ile Rousse och den rosa gräddbakelsen som var hotell och sägs ha varit Napoleons sommarvistelse – därav hotellnamnet Napoléon Bonaparte.

DSC_0076

DSC_0054

Sällan har jag somnat så gott som under den här veckan och sällan har jag känt mig i så bra form och sällan har jag tänkt så många bra tankar. Varje dag bestämde jag mig för ett tema eller en fråga och försökte hålla det under hela vandringen. Det dök upp många bra idéer på de promenaderna. Ett tag funderade jag på att delta i förstamajtåget för första gången och skriva ett eget plakat: Rösterna skalla – husmorssemester åt alla.

DSC_0024

DSC_0031

DSC_0042

DSC_0076

DSC_0084

DSC_0252

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s