BRÄNNÖ – MIN PLATS PÅ JORDEN

Om jag finge hamna i husarrest i resten av mitt liv eller om jag tvingades välja en enda plats att vistas på, så skulle det bli Brännö i Göteborgs södra skärgård – och det oavsett årstid.

DSC_0167 

DSC_0306

Jag kan inte tänka mig någon vackrare plats eller något ställe som är bättre belägen för att få den perfekta balansen mellan storstad och landet. Även om Brännö i dag har närmare niohundra invånare, så är det som ett litet samhälle. Med en mix som gör stället till ett slags krosskitchen mellan allt det härliga med liv och rörelse i en storstad och en fridfull tillvaro på ön.

Dessutom är Brännö tillräckligt stort för att man skall kunna välja flera olika vägar till medelpunkten – affärsplan. Här finns också naturstigar som ortens naturskyddsförening har skapat med varsam hand. Några av dem leder till Galterö som är förbundet med Brännö via en välvd bro, hög nog att paddla sig igenom.

DSC_0022

IMG_0329

IMG_0169

Vägen ut till Galterö huvud tar mindre än en halvtimma från grinden vid bron, som bör stängas så att inte fåren tar sig ut. På yttersta kobben har du fri sikt ända ut till Vinga.

Fågelskådarna håller noga koll på alla arter som väljer att häcka eller mellanlanda på Galterö. Några av dem kommer tillbaka till de holkar som är uppsatta på strategiska ställen.

Under rundvandringen på Galterö passerar bilder från Grekland med får och karga klippor, savanngult gräs från Afrika och vadande fåglar på strandbäddar precis som i Camargue.

IMG_0455

IMG_0125

br4

IMG_0051

IMG_0072

IMG_0175

Promenaden till affärsplan brukar ta längre tid än den ut till Galterö. Har du tur är affären öppen och du kan fylla på energi för att fortsätta utforska ön med badvikar och välsuttna klippor lämpliga för solnedgång. Båtar går både till Brännö rödsten och Brännö husvik där den omsjungna dansbanan ligger. Där är det fortfarande dans sommarkvällar på torsdagar och minst en gång varje sommar är det utomhusbio på bryggan. Missa inte det!

IMG_0156

_DSC0156

_DSC0159

_DSC0152

_DSC0123

_DSC0151

 

_DSC0142

_DSC0146

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s